Gün içinde herhangi birşeyle uğraşırken ya da boş boş bakınırken zihnine istemediğin, canını sıkan düşünceler, görüntüler, olaylar veya yüzler geliyor. Rahatsız ediyor ve sen ne kadar istemesen de zihninde tünemeye ve senin dikkatini üstüne çekmeye devam ediyor. Bu geçen gece neden ona öyle söylemedim de sustum da olabilir daha soyut halde sebebi belirsiz olabilen anlamsız düşünceler de olabilir. Takıntılardan kurtulmak için herşeyden önce senin takıntının temelleri, kaynakları var mı, hangi tür takıntıya benziyor tespit etmek gerekir.
Takıntılı Düşünce Duygu Görüntülerden Kurtulmak İçin Ne Yapmalı?
Birçok birey takıntı ve saplantılı düşüncelerle boğuşuyor. Hem zihni, varsa hem de nedeni yoran tekrarlayıcı düşünce ve davranışlar hayatı zindana çevirebilecek raddeye gelebiliyor. Takıntı zorlantı bozukluğu (okb) olarak bilinen ve kaygı bozuklukları grubunda olan bu rahatsızlıkla baş etmek mümkün. Yeterli bir psikoeğitim, kişinin geçmiş yaşam öyküsünün çalışılması, yeni kalıplar oluşturulması, düşünce ve görüntülerle ilgili neler yapılması gerektiği gibi birçok yeni kazanımın edinilmesiyle siz de okb den kurtulabilirsiniz.
Takıntı Olmayan Düşünceyi Takıntı Haline Getirme
Takıntılar onlara değer ve önem verdikçe beslenir. Elbette bu kontrol tam anlamıyla senin elinde değil. Fakat eğer bir takıntıyı nelerin beslediğini öğrenmezsen ve kısa vadede rahatlatan fakat uzun vadede zarara sokan döngüleri kırmazsan aslı itibariyle takıntı olmayacak düşünceleri ya da davranışları (kompülsiyonlar) da envanterine eklemiş olacaksın. Bu yüzen takıntı ile nasıl baş edilir taraflarında kendini bilgilendirmen ve eyleme geçmen gerekiyor.
En Sık Görülen Takıntı Zorlantı Sebepleri
Genetik yatkınlık faktörünün yanında bir takıntı nasıl ortaya çıkar sorusuna birkaç cevap verebiliriz. Erken çocuklukta aile anlayışlı ve çocuğun ihtiyaçlarını görememiş, ihmal etmiş hatta suistimal etmiş olabiliyor. Çocuğu suçlu ve yetersiz hissettirip vicdani bir rahatsızlığa sevk etmiş olabiliyor. Diğer yandan utandırarak, rencide ederek özsaygısını, biricik bir birey olma halini baltalamış olabiliyor. OKB’ye baktığımızda bireylerdeki en önde duygular suçluluk, utanç, korkudur. Zaten kompülsiyonların yapılma sebeplerine baktığımızda da ”ya ailemden birine, sevdiklerime birşey olursa”, ”dini kompülsiyonlar(günahkar olmamalıyım, abdest-ibadetleri tam mükemmel yapmalıyım), ”kimseye zarar vermemeliyim(vicdan)” gibi takıntılar başı çekiyor. Bu kısımların iyi anlaşılması güzel ilk adım oluyor.
Anlamsız ve Çöp Düşünceleri Kaale Almak
Üstte belirttiğimiz takıntıların derinlerde sebepleri var dedik. Fakat günde zihnimize binlerce düşünce geliyor ve bunların çoğu çöp. Yani değersiz ve olmak için olan, bir anlam ifade etmeyen düşünceler. Örneğin bir anne çocuğunu bıçaklama düşüncelerine sahip olabilirken bir imam dine küfrederken kendini bulabiliyor. Tabii zihninin içinde. İşte bu noktada zihninin içinde olan biten düşüncelerle gerçeği ayırt etmeme hatasına düşen kişi bu girdabın içine giriyor. Kendini yanlış birşey yapmış gibi algılıyor ve kötü hissediyor.
Takıntı var Takıntı var – Ayır Et
İstenmeyen düşünceler her birey için geçerli. Sadece senin uğraştığını düşünüyorsan yanılıyorsun. Önemli olan bununla gün içinde ne kadar süre harcadığın ve seni ne kadar oyaladığı/yorduğu. Takıntıların belli seviyenin üstündeyse ve tanı kriterlerini karşılıyorsa OKB teşhisi koyulabiliyor. OKB kriterlerini karşılamasan bile takıntılarınla baş etmek için birçok şey yapılabilir. Birçok video, kitap, teknik mevcut.
Tek Başına Çözüm Üretemediğinde
İzmir’de psikolojik danışmanlık ve destek hizmetleri ( izmir psikolog ) veren kurumumuz takıntı – zorlantı OKB alanında birçok danışana yardımcı olmuş ve terapi süreciyle takıntılarını minimuma indirmelerine, çözümlemelerine yardımcı oldu. Gerek yüzyüze gerek online terapi ile danışanlarımızın takıntıların üstesinden gelmeleri için destek veriyoruz ve beraber süreç içinde aşıyoruz. Takıntı ve aşırı düşünmek ile ilgili destek almak için bize ulaş.