Obsesif(takıntılı) narsisistik kişilikler en basit tabiriyle kontrol manyağı olan, çevresini ve çevresindeki kişileri tahakkümü altında tutmaya bayılan, katı bireylerdir. Gücü ve kontrolü elinde tutamadığında huzursuz olur yanısıra huzursuz eder. Narsisistik kişilik bozukluğu olan bireyler zor kişiler, bunun daha geçimsiz halini düşünün, işte o kişi obsesif narsist. Mükemmeiyetçi, herşeyin ona göre olmasını ve ilerlemesini isteyen, istediği gibi gitmediği zaman agresifleşen, ateş saçan, benmerkezci…
Obsesif Narsist Belirtileri
Obsesif bir narsisti ayırt edebilmek için en belirgin davranışlar çevresiyle fikir alışverişinde bulunmadan “doğru tektir, budur, benim doğrumdur” düsturuyla hareket edip çevresinden buna uymasını beklemesidir. Yanısıra düzen, nizam, rutin, katı sınırlar, kalıplaşmış değerler&inançlar, değişmezlik, aynılık kelimeleri bu narsisizm tipini iyi anlatır.
Obsesif bir narsistle beraber yaşayan çocuk, kardeş, iş arkadaşı, partner ya da eş fark etmeksizin diken üstündelik ve sıkışmışlık hisleriyle boğuşabiliyor. Kendi arzu ve isteklerini geri planda bırakmak zorundalığı, “ona uymazsam sorun çıkar” düşünceleri, huzursuzluk ve tartışmalardan çekinme hali görülebiliyor. Hele obsesif narsistin bu patolojisine yanısıra agresyon, psikopati özellikleri de varsa kişinin kaygıları hiç de boş yere olmuyor.
Manipülatif Narsist Ne Demek?
Manipülatif narsistler öteki kişileri yönlendirmek ve çıkarları amacıyla kendi istedikleri yöne sevk etmek için çeşitli teknik, psikolojik metodları kullanırlar. Kendi istekleri doğrultusunda hareket etmek arzusunda olduğu için bu manipülasyonları yapmaktan geri durmaz. Ötekinin sağlığını, hâlini, mutluluğunu gözetmez. Her narsist manipüle eder fakat bazı narsistlerin manipülasyon “dili” haline gelmiştir. Bu kişiliklerle konuşmayın. Bu tür narsistlerle konuşanların bir süreden sonra aynı dilde ustalaşmaları mümkün oluyor…
Narsistin Takıntıları Hayattan Bezdirir
Takıntılı narsistler gerçek anlamda çekilmez, iflah olmaz olabiliyor. Fikir ayrılığına düşmek çok büyük bir felaket. Ya uyacaksınız, ya yanacaksınız. Böyle bir ortamda uzunca kalmanın belli sonuçları olabiliyor; yutulmak, pasifize olmak, benliğinizden uzaklaşmak, depresyon, anksiyete kaygı problemleri, zihinsel sağlığınızda bozulmalar, kilo almak ya da vermek ve daha birçok sorun günün sonunda narsistin zulmüne maruz kalana Z raporu olarak eline veriliyor. Narsisistik suistimale maruz kaldıktan sonra bir psikolog ile çalışarak dahi üstünüzdeki etkiler bir süreçte atılıyor. Evet, bu mümkün.