Neurofeedback Dikkat Eksikliğini Tedavi Eder mi

Neurofeedback Dikkat Eksikliğini Tedavi Eder mi
Neurofeedback Dikkat Eksikliğini Tedavi Eder mi

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bulunan çocukların gerek İzmir’de danışan anne – babaların gerek online verdiğim DEHB Eğitimim’de bulunanlar gerek de sosyal medya hesaplarıma gelen soruların bir kısmı ortak; ”Çocuğumun dikkat eksikliğini neurofeedback tedavi eder mi?”’ ‘İnternette gördüm neurofeedback DEHB’yi tedavi ediyormuş” ”Çocuğum için çare olur mu?”

Bu sorularda ortak payda olarak ebeveynlerin çocuklarının problemine bir an önce müdahale etmek hatta tedavi etmek için çabaladıklarıdır. Onları anlıyorum. Ellerinden geleni yapmak için fedakarlıktan kaçınmayacaklardır. Fakat hangi yolda? Neurofeedback dikkat eksikliğini tedavi eder mi? sorusuna yanıt verebilmek için bu sistemin detaylı analizini yapalım. Beraber bakalım;

  • Neurofeedback geçerli bir tedavi midir değil midir diye dünyada bir çalışma yok. Bazı çalışmalarda ise etkililiği kanıtlanmamış. Yani dikkati artırıcı herhangi bir etkisine rastlanmamış.
  • Dikkat eksikliği ve hiperaktiviteye sahip çocuklarda neurofeedback in kullanıldığı durumlarda hastalığın kaybolmadığı biliniyor. Dolayısıyla buna tedavi gözüyle bakamayız. Kaldı ki hastalığı yenmek bir yana etkililiği dahi belli değil. Devam edelim. Birçok mağdur var. İnternetten araştırabilirsiniz ve daha sağlıklısı etrafta neurofeedback kullanmış anne babalardan geri bildirim alın. En objektif dönüşü size onlar yapacaktır.
  • Neurofeedback illa ki ebeveynler tarafından tercih edildiğinde bile sadece dikkat ile ilgili çalışılır. Hiperaktivite, dürtüsellik, davranım bozuklukları, sosyal ilişkiler, aile ve arkadaşlarla kurulan iletişim gibi DEHB’nin birçok diğer boyutunu kaçırır.
  • Neurofeedback genel itibariyle 40 seanslık oturumlarda hizmet veriyor. Bu bende ticari bir izlenim uyandırıyor. İşe yarasa 100 seans da götürür çocuklarını anne babalar. Fakat etkisi kanıtlanmamış ve sayısız olumsuz yorumun bulunduğu bu yönteme ciddi paralar dökülmesi bana etik gelmiyor. Bunun yanında neurofeedback uygulanan kuruma kiminin evi uzak, dereyi tepeyi aşıp gidiyor. Çocuğunu okuldan kendini işinden alıkoyacak ebeveynler 40 seans. Hem zaman hem maddi açıdan büyük külfet.

Son olarak duruma mantık boyutundan yaklaşınca, çocuğa bağlanan bir cihazla hastalık iyileştiriliyor ise psikologlar, psikiyatristler ve ilaç şirketlerine gerek yok? Davranış terapilerine, yönlendirmelere, beslenme, uyku, sosyal ilişkilerin geliştirilmesine gerek kalmıyor. Fakat gerçek hayata indiğimizde durum öyle olmuyor…

Bu yazımda neurofeedback dikkat eksikliğini tedavi eder mi? sorunuza yanıt verdim. Siz de kendi araştırmanızı etraflıca yapın, zamanınız ve çocuğunuz sizin için değerli. DEHB ile ilgili diğer yazılarıma buradan ulaşabilirsiniz. Herkese bol şans!