Evet yanlış okumadınız; narsistlerin korkuları konumuz! Narsistlerin korkuları olur mu demeyin, narsistler de siz gibi başkaları gibi insan hem duyguları hem korkuları var! Hadi gelin narsistler nelerden korkar, korkuları nelerdir bakalım.
Narsistlerin Korkuları Nelerdir
Üstte bahsettiğimiz gibi her insanın korku ve kaygıları olabileceği gibi narsistlerde de sık karşılaşılan belli başlı korkular bulunur. Diğer insanlardan farkları bu korkuları çok iyi gizlerler. Korkusuz, gözü pek, hiçbir şeyden kolay kolay çekinmeyen bir izlenim verirler. İşin aslı bu şekilde değildir hatta tam tersidir: Narsistler birçok zayıflık barındırırlar, dışarıya karşı gösterdikleri güçlü imaj bir illüzyondur, zayıflıklarını kapatma çabasıdır.
Eğer duygularınıza kapılıp gitmeden sakince narsistin davranışlarını gözlemleyebilirseniz birçok kompleks, mantıksızlık ve aşırılık göreceksiniz. Bu tutarsız davranış tutumların bir kısmı -büyük bir kısmı- narsistin başına gelmesinden korktuğu, yüzleşmek zorunda kalacağı şeylerden ileri gelir. Bu bakış açısını kendinizde oturtup mentaliteniz haline getirirseniz narsistin manipülasyonlarına maruz kalmak yerine ona bıyık altından gülmeniz işten bile olmaz.
İlgi ve Dikkat Üzerinde Olmazsa
Narsistler ilgi, dikkat, sevgi, onay bağımlılarıdırlar. Özellikle topluluk gruplarında bu net görülür. Hep o konuşmak ister, odakta olsun tüm gözler üstünde bulunsun ister. Ön planda olan özellikleri varsa bunların görülmesini, takdir edilmesini, pohpohlanmasını bekler. Eğer başka biriyle ilgileniliyorsa kıskanır, kötü hisseder. Buna katlanamaz. Sözlerine yansımasa da modunun düştüğünü, keyfinin kaçtığını görürsünüz. Dedikya; iyi bir gözlemci olursanız narsistin anlamsız gelebilecek çoğu yanını apaçık göreceksiniz.
Partneri Tarafından Koşulsuz Savunulmamak
Narsist partnerinizle trafiktesiniz, çoğu zaman olduğu gibi çok sinirli, agresif, tahammülsüz. Diğer şoförün kabahati olmaksızın ona korna çalıyor bağırıyor ve durup araçtan iniyor. Diğer arabanın yanına gidip taşkınlık yapıyor, olay çıkarıyor. Öfkeyle döndüğünde onu uyarıyorsunuz, abartılı davrandığını söylüyorsunuz ve arka koltuktaki çocuğunuzun çok korktuğunu, onun önünde böyle davranmasının doğru olmadığını söylüyorsunuz. Diğer aracın bir hatasının olmadığını da ekliyorsunuz. Vay siz mi bu şekilde yaklaşan… Siz de payınızı alıyorsunuz. “Ne demek beni savunmazsın”, “Nasıl beni o durumda desteklemezsin” gibi cümleler işitiyorsunuz. Narsist kendini her durumda haklı görmeye yatkın olduğu için ister hatalı kendisi olsun koşulsuz/şartsız davranışlarının onaylanmasını bekler. Bunu göremeyince öfkelenir.
Partner / Eş Tarafından Bırakılmak
Birçok kişi bu maddeye şaşırsa da narsistler özünde bağımlı bireylerdir. Eyvallahı olmayan bir görünüm sunsa da, partnerlerine ne kadar kötü davranıp ezmeye çalışsa da içten içe ondan kopamaz, kolay kolay vazgeçemez. Terk edildiğinde tutuşan ve peşinden koşan taraftır. Bıçak kemiğe dayanında pişmanlık portresi çizen, aşırı iyi davranıp tekrar aynı hata ve yanlışların yapılmayacağı yönünde teminat veren taraftır. Elbette bu sözler yerine getirilmez.
Partnerler bu özelliği göremez. Çünkü narsist tarafından değersizleştirilmiş, güçsüzleştirilmiş, eksik hissettirilmiş ve korkutulmuştur. Hal böyleyken özgüven ve özsaygı düşer. Narsisti kendi gözünde büyütür, idealize eder ve kendisini onsuz yapamayacak kıvamda görür. Kendisinin narsiste bağımlı olduğu hale odaklanır, narsistin kendisine düşkünlüğünü göremez. Bunun için korkuyu atıp cesaretle rest çekebilme yetisini yürürlüğe koyması gerekir. Bunu yapmak için de kaybetme korkusunu yenmesi şarttır.
Suçlanmak / Haksız Çıkarılmak
Narsistler çok fazla suçlarlar. Partnerler kendilerini hep kusurlu görür ve kendilerini sorgularlar bu yüzden. Suçlama ve itham etme davranışını sık sık yapsa da narsistin kendisi bundan çok korkar. Suçlu olmaktan, hatalı olmaktan ölesiye kaçınır. Bu yüzdendir ki her tartışmada zeytinyağı gibi üste çıkar. Eğer bir narsistle yaşıyorsanız ve hayatınızın zindana çevrilmesini istiyorsanız onu suçlayın ve düşüncelerine zıt gidin. Korkularını göstermek istemeyen insanı korkutursanız(suçlayarak) bunun bedelini ödetmekte gecikmeyecektir.
Yetişkin Çocuklar
Biyolojik yaşı büyümüş olup duygusal yaşı hala çocuk kalan bireyler vardır. Narsistlerde de bu tür kişiler var. Özellikle gizli narsistlerde kök ailesinden kopamama, yaşı kaç olursa olsun hala anne – babasından onay arayan, takdir bekleyen, gözlerine girmeye çalışan yetişkinler görüyoruz. Hele bir de annesi pasif agresif tavırlar sergiliyorsa, küsüyorsa, sevgi ve i giyi çekiyorsa bu çocuk ruhlu narsisti kıvrandırır. Babalar da genellikle erkek evlatlarını yetersiz hissettirip ne kadar iyi iş çıkarsalar da “hala sen olmadın” tutumuyla karşılar. Bu tabii evladı yaralar. Başarılarını görmezden gelir, övgü ve yüreklendirmeyi vermez. Bu tür anne babaların çocukları ebeveynlerini kazanmaya dur durak bilmeden çabalar. Tabii olan narsistin partnerine / eşine / çocuğuna olur. Kendi çekirdek ailesini geri plana atıp ihmal eden narsist yeni kurduğu ailede sorunlar yaşar.
Vicdan ve Merhamet Hissetmek
Manipülasyonu ve insan kullanmayı, kandırmayı, yalan söylemeyi, kendi çıkarı için başkalarını mağdur etmeyi işten bile görmezler, bunca şeyi nasıl bu kadar kolay yapabiliyor, bu insanların duyguları yok mu? hiç mi içleri sızlamıyor sorusuna cevabımız şu olur: Elbette onlar da insan ve vicdan – merhamet duyguları yaygın bilinenin aksine var. Bu duyguları hissetmeselerdi daha çok sosyopati – psikopati spektrumuna kayardı. Fark şu ki narsist bu duyguları hissedebiliyor fakat çok iyi bastırıyor(repression). Bu yüzden de her duruma bir kılıf bulma çabasında, herşeye bir açıklama yapabilme kabiliyetinde. Mantığa bürüme dediğimiz psikolojik bir bilişsel çarpıtma kullanırlar. En net en berrak olayda dahi kendi kusurlarını görmezden gelip etraflarına da “ne yaptım ki şimdi?” mesajını verecek zemini hazırlarlar.
Narsist Kimden Korkar?
Üstteki maddeler narsistlerin “nelerden” korktuklarıyla ilgiliydi. Şimdi ise “kimlerden” korkarlar buna değinelim. Narsist birey ne kadar baskın ve grandiyöz olursa olsun karşısında küçüldüğü, çocuklaştığı, çekindiği, büzüştüğü figürler vardır. Bu figür daha çok baba, anne, abi, amca, dede gibi aile veya akraba fertlerinden olur. Bu durumun temel sebebi çocuklukta bu kişi tarafından çokça bastırılmış, korkutulmuş, istismar – suistimal edilmiş olma olasılığıdır. Diğer yandan narsist bu figürü yüceltmiş, kutsallaştırmış da olabiliyor.
Narsist bireyler otorite figürlerinden de korkabiliyor. Statü sahibi, gücü elinde bulunduran, yerinde ağır, kendisine tehdit oluşturma potansiyeli olan kişilere karşı hem hayranlık hem korku bulundurabilir. Narsisizmde alt – üst ilişki dinamiği olduğu için kendinden değersiz gördüğü kimseleri ezme, kendinden yukarda gördüğü kişiler tarafından ezilme algısı hakimdir.
Narsisistik kişilik bozukluğu ile ilgili daha fazla bilgilenmek ve okuma yapmak isterseniz blog sayfamızdan diğer yazılarımıza ulaşabilir, narsisistik suistimale maruz kalmış ya da bir yakınınızın bununla uğraştığını düşünüyorsanız İzmir içi yüzyüze ya da online randevu alabilirsiniz.