Narsistin karalama kampanyası özellikle belli süreçlerde ortaya çıkabildiği gibi her zaman sistematik yapılabilen bir manipülasyon – yanıltma aracı olabiliyor. Maruz kalan kişinin yalnızlaşma, günah keçisi ilan edilmesi, inanılmamak, ötekileşmek gibi psikolojik anlamda oldukça olumsuz etkileneceği sonuçları oluyor. Narsisistik kişiliklerin sıklıkla başvurduğu karalama kampanyası ile ilgili ne zaman başvururlar, neden başvururlar gibi sorulara aşağıda cevap bulacaksın.
Karalama Kampanyası Nedir?
Bir tür istismar olan karalama kampanyasında kurban olduğu kişiden farklı lanse edilir. İçeriğinde iftira, yalanlar, çarpıtmalar, gerçeklikten kopuk söylemler barındırabilir. Lanse edilen kişiler daha çok aile üyeleri, akrabalar, komşular, iş çevresi gibi alakadar olunan, etkileşimde bulunulan kimseler olur. Amaç adı üstünde kurbanı karalamak, kötülemek, imajını yerle bir etmek, insanların kafasında çizdiği profili değiştirmektir.
Narsistler diğer insanların gözünde ve düşüncelerinde “iyi” bilinmek isterler ve bunun için büyük enerji, çaba harcarlar. Çocukların gözünde kendisi iyi polis, eşi kötü polis olur. Ev içinde mikro düzeyde görünen fakat etkileri tüm hayata yayılabilen bu tür bir karalama kampanyasından tutun aileler, komşular, iş arkadaşları, akrabalar, yeni tanışılan insanlara kadar olumsuz anlatılar, gerçeği çarpıtmalar, kötülemeler, mağduru oynamalarla birlikte özellikle partnerler karalama kampanyasının en çok hedefi olan kişiler olmakta.
Narsist Karalama Kampanyasına Ne Zaman Başvurur
Narsist kişi, kurbanına karalama kampanyasını maddi bir çıkar potansiyeli doğduğunda yapabilir. Diğer yandan romantik ilişkideyse partneriyle olan sorunlarda kendisini aklayıp partnerinde sorun varmış gibi göstermek amacıyla başvurabilir. Örneğin evliyse ve ayrılık düşüncesindeyse boşanma sürecinde kendisini haklı ilan etmek için bir nevi ön çalışmadır. İnsanlara anlatılarda bulunarak zihinlerini mayalamış olur, ilerleyen süreçte işler karıştığı zaman kişiler duyduklarına inanma eğiliminde olurlar. Bir kısım insan ancak duyduğuma değil, gördüğüme inanırım düsturu gözetir.
Karalama Kampanyasına Maruz Kalmış Kişilerde…
Peki bu istismara ve sistematik manipülasyona maruz kalan kişilerde ne tür belirtiler gözleniyor buna değinelim. Akıl sağlığını sorgulama, özdeğer ve özgüvende düşme, hafızasından emin olamama, gerçekle gerçek olmayan arasındaki farkı gözetmede şüpheye düşme, izole(tecrit) edilme, dışlanma, haksızlığa uğramanın getirisi olarak öfke, depresyon gibi birçok ruhsal problemi beraberinde getirebiliyor bu mel’un saldırı.
Ne Yapılabilir?
Eğer kendini ya da bir tanıdığını bu tür bir tutuma uğramış olarak görüyorsan ilk etapta yapılabilecek birkaç şeyi paylaşmak isterim; öncelikle bunu yapan kişi/kişileri iyi tespit edip sınır koymak mühim. Bu kişilere açık bir savaş başlatmak, ne yaptığını iletmek ve onu açık etmeye çalışmak durumları daha da karıştırabiliyor. Çünkü bu kişiler zaten insaniyet duyguları barındırmıyor, böyle bir zulmü yaptıktan sonra ifşa olması onun vazgeçmesini sağlamayabiliyor. Daha örtük bir mücadeleyle sınır koyulmalı, kendi iyilik hali biran önce tesis edilmeli, bunun için gerekirse manipülasyonlar ve narsisizm alanında uzman bir psikolog ile çalışılmalı, karalama kampanyası ve diğer istismar biçimleriyle ilgili bilgilenmeli ki hali hazırda veya ilerde bununla burun buruna kalınırsa farkındalıkla beraber def etmek çok daha kolay olmakta.
Sitede makaleler kısmında narsisizm ile alakalı birçok içerik mevcut, göz atman faydana olacaktır. İletişim sayfamızdan da psikolojik destek almak istersen ulaşabilirsin.