Narsist Ne Demek

Narsisistik kişilik bozukluğu bir tür patoloji olmakla beraber birçok kişi tarafından merak ediliyor ve araştırılıyor. Ne olduğunu anlamak için çaba harcanıyor. İster eşiniz, ister sevgiliniz, ister aile ferdiniz ya da bir arkadaşınız olsun narsist ne demek sorusunun peşine düşülüyor. Bunaltı, sıkışmışlık, çaresizlik hissedilebiliyor. Bu noktada “narsist nedir, kime denir” akıllara geliyor.

Öte taraftan narsistin davranışları da nasıl olur ve ne tür şeyler gözlemlenir bilmek istiyorsunuz. Hem sitemizde sayısız makale hem Psikolog Kağan AY Youtube kanalımızda narsisizm ile alakalı her türden soru işaretinize karşılık bulabilirsiniz.

Narsistlerin Özellikleri

Narsist kişiliklerin özellikleri başat olarak şu şekilde ayırt edilir; suçlayıcıdırlar ve hiçbir zaman kendilerinde eksiklik, kabahat görmezler, her daim haklıdırlar, zeytinyağı gibi üste çıkarlar, özür dilemezler; dilerlerse de ağız kenarıyla zorakiyle ve içten olmayan geçiştirme bir özürdür, manipülasyonlara sıklıkla başvurur, değersizleştirme davranışlarında bulunur, rencide etme ve ezme girişimleri olur, üstten bakmacı ve benbildimci bir tavır yaşamına hakimdir.

Narsist Kişi Nasıl Anlaşılır

Narsist kişiyi anlamak aslında zor değildir; kendini pazarlama çabasındadır, “ben” kelimesini sık sık kullanır, ön plana çıkmak ister, ortamlarda kendisi konuşmak ve sempatik görünme çabası içindedir, ötekilerin mutluluğu ve keyfi onu rahatsız edebilir, aşırı özgüvenli bir hava verir, istemediği birşey olduğunda alınır, tetiklenir, öfkelenir, küser ya da tavır alır, kendi net doğruları ve değer yargıları vardır ve bunlar değişmez.

Narsisistik kişilik bozukluğu bir spektrumdur. Yani seviyeleri vardır. En yüksek seviyelerde kişide içgörü hiç bulunmaz; zor kişilerdir ve geçinmek illallah ettirir. Diyaloga geçmek zordur, ortayol bulma çabalarınız sekteye uğrar. Çaresiz ve ne yapacağınızı bilemez hale gelirsiniz. Yanında kasılırsınız ve rahat edemezsiniz.

Bazı Narsist Belirtileri:

  • Çıkarcılık ve karşılık bekleme talepleri
  • Üstünlük taslamak, ayrıcalıklı olma hissi
  • Ötekileri rahatlıkla eleştirmek, yargılamak, aşağılamak
  • Kişisel algılamak, alınganlık
  • Benmezkezcilik; dünya kendi etrafında dönüyormuş gibi kendini önemsemesi
  • Sadakatsizlik; başka partnerlerle olma halini sıradışı görmemesi
  • Manipülasyonlarla diğer kişileri yönlendirmek
  • Suçlama, utandırma, değersiz hissettirme girişimleri
  • Özellikle klasik narsistlerde yüksek özbakım, kendine toz kondurmama
  • Her durumda kendini savunması, geri adım atmaması

Narsist bir erkek nasıl davranır?

Özellikle kadın partnerler ve evli eşler açısından en çok sorgulanan durumların başında “narsist koca nasıl davranır” geliyor. Herşeyden önce gizli narsist ve klasik narsist davranışları birbirinden çok farklıdır. Bu yazımızda daha çok klasik narsist davranışlarına yoğunlaşalım. Narsist, eşini yalnızlaştırır, değersizleştirir ve ona maddi – manevi baskı ve suistimallerde bulunur. Kısıtlar, kıskanır, mutlu olunan anları kolayca berbat eder. En ufak şeylerden tartışma çıkarır. Az sonra nasıl bir problem yaşanacağını beklemeye başlarsınız.

Narsist koca eşinin gelişmesini istemez. Örneğin araç kullanmasını, yaşam içinde deneyim kazanmasını, geliri olmasını istemez. Bağımsızlık yolundaki her adımı tıkar, engel olur. Eşinin okuduğu kitapları, kişisel gelişim videolarını vs. eleştirir; “bana yeni yeni şeyler öğrenip gelme” gibi cümleler kurabilir. “Sen çok değiştin” ithamında bulunur. Partneri kendisine bağımlı kılma yolundaki engellerini tehdit olarak görür.

Narsist İnsanlar Depresyona Girer mi?

Bu kişilik bozukluğuna sığ bakılırsa depresyonla yakından uzaktan alakaları olmaması gerektiği düşünülecektir. Çünkü narsistler egolarıyla, gurur ve kibirleriyle, kendileriyle alakalı üstünlük algılarıyla bilinirler. Fakat unutulmamalı ki bu tutumları tamamen bir maskeleme ve sahte bir benlik oluşturarak utancı, değersizliği, eksikliği gizleme girişimidir.

Narsist birey dış hayatta, sosyal ilişkilerinde ne kadar başkalarına haksızlık yapsa da iç sesleri, vicdanın sesi yakalarını bırakmaz. Yaygın bilinenin aksine narsistler depresyona yatkındırlar. Örnek vermek gerekirse narsistler tümgüçlülüklerinin kanıtı olarak çevredekilere yardım ederek onları borçlandırır. İstediği karşılığı alamadığı zaman nankörlük sıfatıyla damgalar. Bu tür yaşantıların sonucunda öfke, kırgınlık, haksızlığa uğramışlık gibi duygularla boğuşur, depresyonla sonuçlanabilir.

Pasif narsist ne demek?

Pasif narsist, gizli narsisizmi temsil eden bir kavramdır. Covert da denilen bu narsizm türünün ayırt edilmesi, tespit edilebilmesi zordur. Çünkü belli kişilere yönelik sinsi tutumları dışarıya karşı kesinlikle yansıtmayan ve göstermeyen bu narsist kişilik yapılanması çok ehil ve dikkatli uzmanlarla ancak bu kişinin yakın çevresindeki bilinçli ve narsisistik kişilik bozukluğu ile ilgili farkındalıkları olan kişilerin değerlendirmeleriyle ortaya çıkarılabilmektedir.

Adında pasif ibaresi bulunsa da çok tehlikeli ve içten içe çürüten, sezdirmeden yavaş yavaş yıpratan kişiliklerdir. Utandırma, suçluluk hissettirme, vefa borcu, minnet, kendinizi sorgulamanıza sebep olabilecek birçok duygu ve duruma sürüklerler. Bu sebeplerden gizli narsist ile mücadele klasik narsizme nazaran oldukça çetindir.

Bu yazımızda “narsist ne demek?”, “narsist kime denir?” gibi sorularınıza yanıt verdim. Sitemizde birçok içerik ve anlamlandırmanıza yardımcı olabilecek içerik mevcut. Göz atmanızı tavsiye eder huzurlu bir gelecek dilerim.