Narsist Kişilik Bozukluğu Olanlara Nasıl Davranmalı

narsist kişilik bozukluğu olanlara nasıl davranmalı
narsist kişilik bozukluğu olanlara nasıl davranmalı

Narsist Kişilik Bozukluğu Olanlara Nasıl Davranmalı

Sevgili, eş, anne-baba, kardeş, arkadaş, patron… Fark etmeksizin herkesin etrafında, hayatında mutlaka bir narsist bulunabiliyor. Ne kadar yakınsa ve geçirilen zaman ne kadar fazlaysa zorlanımlar da o denli fazla oluyor. Bu yazımızda bir narsiste nasıl davranmalıyım , narsist ile nasıl geçinilir gibi sorulara cevap verdik.

Suçlamaktan İmtina Edin

Narsist, erken çocuklukta bakım verenleri tarafından ağır yaralanmıştır. Özellikle fazlaca suçlanmıştır. Kabahatli, hatalı, eksik görülmüştür. Genellikle fazlaca suçlandığı için artık bu tutuma karşı tahammülsüzleşmiştir. Bu davranışı öğrendiği için sık sık etrafındakileri suçlar. Fakat asla ve kat’a kendisinin suçlanmasına tahammül edemez. Eğer narsisti suçlama hatasına düşmüşseniz bundan biran evvel dönün. Çünkü her daim kendisinin haklı ve düşüncelerinin tek doğru olduğunu kabul eden bir insanı suçlamak hak verirsiniz ki onun en son isteyeceği durumdur. O an size tepki vermese bile içine atar ve kinlenir. Bu kin size ileride yüksek bir fatura olarak dönecektir. Sakının!

Yetersiz Hissettirmeyin

Özellikle erkek narsistlerde yetersizlik duygusu yoğun yaşanabiliyor. Şimdi birçok kişi bu kısmı okurken şaşıracaktır. Nasıl olur da küçük dağları ben yarattım havasında olan, herşeyi en iyi haliyle bildiğini iddia eden kişi yetersiz hisseder! diyebilirsiniz. Bu sorunun cevabı içindedir. Narsist, içten içe yetersiz hissettiği için tam tersi şekilde gösterir etrafına. Yetersizliğinin görülmesini engellemek için maske(persona)’sini sağlam takar. Maskesi düşünce ardından acınası, zayıf kişiliği ortaya çıkar. Buna en güzel örnek boşanma sürecindeki narsistlerdir. Boşanmadan önce sürekli ayrılma, terk etme, boşanma tehditleri savuran narsist iş ciddiye bindiğinde “boşanmayalım”, “ben sensiz yapamam” nidaları atar. Eğer narsiste yetersiz hissettirirseniz onun en derinlerindeki herkesten sakladığı yarayı hatırlatmış olursunuz. Dolayısıyla size öfkelenir, nefretini kazanırsınız ve belki kinini…

Narsistik Öfkeye Varken Haklılık Yarışına Girmeyin

Narsistler her durumda kendilerinin haklı olduğunu düşünür. Özellikle öfkeden gözlerinin döndüğü, kendilerini kaybettikleri anlarda(narsistik öfke) kesinlikle kendi argümanlarınızı ve düşüncelerinizi savunmayın. Bu onu daha çok delirtecektir ve üstünüze gelme ihtimalini artırır. İnanç, düşünce ve değerlerinizden vazgeçmeyin elbette, fakat bu tür öfke anlarında kendini yanılmaz olarak gören bir kişiye karşı savaşmayın. Kazanma ihtimaliniz yok. Aksine fiziksel şiddet gibi durumlara da yol açabilir. Öfkesini kustuktan sonra sular durulunca nedir ne değildir konuşmak tek yol.

Beni Savunmuyorsun – Beni Hiç Desteklemiyorsun!

Yine haklılık temasından doğan bir problem, narsist başkalarıyla görüş ayrılığı, tartışma içine girdiğinde sizi onu desteklerken görmek ister. Siz bazı durumlarda eşinizi / partnerinizi haksız bulabilirsiniz, karşı taraf doğru bir noktada olabilir. Bu durumda dahi sizin koşulsuz şartsız kendisini desteklemenizi ister. Bunu yapmazsanız ihanet etmişsiniz gibi, düşmanmışsınız gibi muamele görürsünüz. Onun için hak hudut yoktur, mutlak suretle onaylanmalıdır.

Korku Ve Bastırılmışlığı Er Geç Atmanız Lazım

Narsist, partnerini korkutarak, sindirerek güçsüz bırakır. Kolunu, kanadını kırar. Bir süre sonra partnerin hayat enerjisi kalmaz, mutsuz, değersiz hisseder, kendini tanıyamaz hale gelir. Narsistin her dediğine onay verilmemeli, tartışma pahasına da olsa her istediği yerine gelmemeli. Çünkü ne kadar onun istediği gibi biri olursanız, söylediklerine ve beklentilerine koşulsuz şartsız tamam verirseniz bu, sizin göreviniz haline gelir ve yarın birgün hayır dediğinizde “sen değiştin ha”, “sana bir haller oluyor, kim aklına giriyor” gibi cümleleri duymanız olası. Korku, kaygı, bastırılmışlık gibi duygulara baş kaldırmanız önemli.