Narsist İlişkiden Nasıl Kurtulurum

narsist ilişkiden nasıl kurtulurum
narsist ilişkiden nasıl kurtulurum

Narsist ilişki bireyleri yoruyor, yıpratıyor, bunaltıyor ve hayatı çekilmez hâle getiriyor. Eğer sen de narsist ve toksik bir ilişkinin kurbanıysan ve ayrılmak niyetin varsa fakat nasıl bir yol izleyeceğini bilmiyorsan ufak bir rehber niteliğindeki yazımıza hoşgeldin. Narsisistik kişilik bozukluğu ve ilişkili konularla ilgili diğer yazılarımıza da göz atabilirsin. Narsist ilişkiyi bitirebilmekle ilgili bazı noktalara değinmeye başlayalım.

  • Eğer ilişkinizi&evliliğinizi bitirme kararlılığındaysanız, ayrılmanın tek mantıklı yol olduğuna karar verdiyseniz yapılması gereken başlıca tutum no contact dediğimiz iletişim ve etkileşimi sıfıra indirmektir. Bunun birçok sebebi olmakla birlikte birkaç tanesine değinelim:

– Narsistle sorunları çözmek gibi konularda adım attığınızda halledip önünüze bakmak yerine suçlanırsınız. Konu problemi halletmekten çıkıp haklı haksız kavgasına döner. Sonuç alamazsınız.

– Narsist bireyler partnerini kaybettiğinde aklı başına gelmiş görünür, bazen pişman izlenim verirler ve seni tekrar kazanmak için çaba içine girerler. Fakat bu tür tutumlar yapmacık ve elde edene kadar olabilmekte. Bu tür hoş tutumları özleyen ve arayan sen, yelkenleri indirip tekrar devam kararı alabilirsin. İşler yine bir süre sonra sarpa sardığında ise bu sefer daha yaralı ve hayal kırıklığı içinde kendini bulursun.

– Narsistten ayrılık kararını verdiğinde fakat iletişimde kaldığında aranızdaki diyaloga bağlı olarak duygular ortaya çıkar. Duygu hissettiğin insan da zihninden çıkmaz. Onu düşünür, olan bitenleri düşünür ve onunla meşgul olursun. Bu da işini hayli zorlaştırır. Eski defterler ve sorunların konuşulduğu&mesajlaşıldığı durumda öfke, nefret, kin gibi duygular açığa çıkabilir. Görece daha ılımlı ve anlaşmaya yakınlaşan diyaloglarda ise özlem, sevgi, düşkünlük, alışkanlık, yalnızlık, bağlılık gibi duygu ve durumlar tetiklenebilir. Bunlar da ayrılık kararını sürüncemeye sokan ve cesareti toplamaya engel olan faktörlerdir.

  • Narsistten ayrılamamanın sebeplerinden biri de, sistematik suçlamaya maruz kalman ve kendini fazlasıyla sorgulaman. “Ben öyle yapmasaydım böyle olur muydu?”, “Neden böyle oldu ki, sıkıntı nerde acaba benden kaynaklanan şeyler mi var” tarzında cümlelerle dikkatinin kendinde kalması ve suçlamalardan dolayı kendini kötü biri ve yanlış hatalı davranışlar yapan biri olarak algılarsın. Bu da vicdani bir sıkıntı yaratır. Dolayısıyla onu bırakmak zor hale gelmiş olur.
  • Karşıdan gelen mesajlara, aramalara, buluşma görüşme taleplerine hayır yanıtı vermediğin sürece tam anlamıyla kafanda bitirmiş sayılmazsın. Gerçek anlamda ayrılmak istediğinden eminsen bile uygulamaya koymana engel olan bu tür talepleri reddetmen doğru olacaktır.
  • Duygular hesaba katılmalı. Narsist sana her ne kadar acı çektirdiyse de, seni değersiz ve önemsiz hissettirdiyse de güzel anılarınız ve yaşanmışlıklarınız mutlaka olmuştur. Bunları özlemek, aramak, yoksunluğunu çekmek normal. Bu duyguları özellikle bir uzmanla paylaşıp dışa akıtmak, bir kaybın yasını tutmak nihayetinde bu duyguları işlemek süreci kolaylaştırır.
  • Alışkanlık&bağımlılık örüntüsü ilişkide varsa bunların kırılması sancılı olacak ve zaman alacaktır. Bu yüzden birçok kişinin yaptığı hataya düşmemen gerekir: “Bir an önce onu unutmalıyım, onu özlememeliyim, ondan nefret etmeliyim, o aklıma gelince etkilenmemeliyim”. Bu tarz bir zorlantı işleri daha da sarpa sardırır. Süreci zamana bırakmak gerek, bunun yanında bu zamanı da -yukarıda belirttiğimiz maddeler örneğinde- verimli geçirmek önünü açacaktır.
  • Bu süreçte narsisistik kişilik bozukluğu, narsist ilişki, narsistlerin davranışları gibi birçok başlıkta araştırma yapman, okumalar, videolarla kendini donatman olmazsa olmaz. Çünkü narsist suistimale maruz kalan bireylerde en sık görülen sonuçların başında anlam verememe, anlamlandıramama hali ortaya çıkıyor. Ben ne yaşadım?, neden bunları yaşıyorum? gibi sorular zihinlerde dönüyor. Bu sorulara da cevap bulunamıyor. Bunun nedeni narsistin davranışlarının yok yere, durduk yere olması ve mantıklı bir zemine oturtulamaması. Ne yaşadığını kitaplar, videolar ve bu alanda uzman bir psikolog aracılığı ile öğrendiğinde, yaşadığın durumların birer ismi olduğunu, birçok kişinin bu tür tutumları yaşadığını ve yalnız olmadığını öğrendiğinde hem şaşırıyor hem rahatlıyorsun.
  • Kendinle ilgili derinlikli bir çalışma içine girmen faydalı olacak ve gelecek ilişkilerinde seni benzer bir ilişkiye başlamaktan dahi kurtarabilecek. Narsistlerin beslendiği kaynaklar partnerlerinin aşırı fedakar, alttan alan, görmeyen, idare eden, susan taraf olmaları. Eğer kendinde tavizkar, “aman mutluluğumuz, huzurumuz kaçmasın da kavga tartışma çıkmasın” gibi özellikler keşfedersen bu yanlarındaki aşırılıklar ilişkilerinde sorunların çıkmasına yol açacak ve suistimale uğrama ihtimalini artıracak. Kendini tanımak ve güçlü-zayıf yanlarını çözümlemek seni güçlendirecektir.

Narsist ilişkiden nasıl kurtulurum? sorusuna cevap vermiş olduk. Bu konuyla ilgili diğer makalelerimizi blog sayfamızdan bulabilirsin.