Narsist Erkek İlişkide Nasıl Davranır?

Narsist erkekler ilişki içerisinde partnerine nasıl davranır, ne tür tutumlarla ilişkide konumlanır, neler yapar ve nasıl hissettirir gibi birçok soruya cevap verdiğim yazıma hoşgeldin. İlişkilerde narsisizm nasıl görünür, erkeklerde böyle bir kişilik bozukluğu bulunduğunda neler olur, nasıl anlarım, neler yapmalıyım diyorsan yazımı sonuna kadar okuduğunda birçok şey öğrenmiş olacaksın.

İlişkide Narsist Erkek En Başta Kurtarıcıdır

İlişkinin başlarında, flört döneminde, belli bir süre narsist erkek partnerine dünya değerlisi, bir dediğini iki etmeyen, çok hoş duygular hissettiren kimsedir. Özellikle partner kadın empat, bağımlı kişilik, sınır koyamayan – hayır diyemeyen, duygusal yoksunluk şeması olan, kendi ailesiyle çatışmaları ya da soğukluğu olan bir bireyse narsist erkek kol kanat gerer, “tüm çektiğin sıkıntılar bitti, artık ben varım” mesajıyla hoş jestler, düşünceli davranışlar, yalnız hissetmesine mani olacak şekilde “ben burdayım” tutumlarıyla partneri etkiler. Sorunlarına ortak olur, dinler. Çözeriz, hallolur gibi rahatlatıcı cümlelerle yerini sağlamlaştırır. Partner için sorunlar artık daha baş edilebilir, daha küçük, tadını kaçırmayan ya da eskisi kadar karamsar bakmayacağı bir enerjiye evrilir. Dünya algısı daha pozitif, anlamlı hale geçer.

Hediyeler; Çiçekler ve Diğerleri…

Kadında beyaz atlı prensimi buldum enerjisi yaratmak için yoğun aşk bombardımanına tutabilir. Hediyeler, hoşlandığı şeyler alabilir. Bunları yine ilk etapta birbirini tanırken öğrenir ve ona göre hareket edebilir. Kadında tam anlamıyla beni önemsiyor, neleri sevdiğimi biliyor, beni tanıyor ve ona göre davranıyor düşüncesi oluşturur. İlk bakışta bunda herhangi bir sorun olmasa da ne hikmetse ilişkinin ilerleyen evrelerinde bu hediyeler, jestler, sürprizler bir daha gelmemek kaydıyla kesilir. Ancak kaybetme korkusuyla tekrar bu tür şeyler yapabilir.

Narsist Bir Erkek İlişkide Nasıl Davranır

Narsist erkekler yukarıda belirttiğim cicim ayı – idealizasyon dönemi tükendikten sonra asıl kimliklerini ortaya çıkarırlar. Sıklıkla kısıtlayıcı, kıskanç, ufak tefek şeylerden sorun çıkaran hatta yaratan, partnerinin hayatının merkezinde olmak isteyen, sevdiği hobi ve aktivitelerden uzaklaştıran, yalnızlaştıran, eleştirel, aşağılayıcı, hor davranışlarla değersizlik duygusu hissettiren kişilerdir. Kadın partner kendini yetersiz ve değersiz hisseder. Zaman içinde kendini sorgulama, özgüven kaybı, özdeğer ve özsaygıda düşme, hayattan eskisi gibi tad alamama, depresif belirtiler, mutsuzluk, enerjide düşüklük gibi belirtiler gözlenir.

Yalan Söyleyen Narsist Erkek

İlişkide eğer erkek narsisistik kişilik bozukluğu bulunduruyorsa ve yalan söyleme davranışı varsa kadın partnerde şüphe, paranoya, belirsizliğe karşı tahammülsüzlük, obsesyonlar, zorlayıcı düşünceler, uyku problemleri ve yoğun rüyalar, kabuslar, tedirginlik gibi belirtiler baş gösterebiliyor. Devamında da “abartıyorsun, saçmalama, ne alaka, kafanda kuruyorsun, yanlış hatırlıyorsun, deli deli konuşma, sen hastasın” gibi narsistlerin sık kullandığı kelime kalıpları takip eder. Yalanın karıştığı ilişkide güven kaybolur, sular iyice bulanır.

Narsist Koca Özellikleri

Evli kadınlar eşlerinin narsist olduğundan şüphe ediyor, birçok belirtinin yansıttığını gözlemliyor. Peki narsist koca özellikleri nelerdir dersek; suçlayıcı, eşini bakımveren, hizmetçi, “zaten görevi” diyerek gören; manevi ve duygusal paylaşımda bulunmayan, eşini değersiz ve yetersiz hissettiren, yalnız hissettiren kişiler olup evle alakalı görev ve sorumlulukları bazı narsist evli erkekler neredeyse hiç almamakta.

Narsist kocalar sadece cinsel birleşmede eşlerine kısa süre iyi davranabilmekte. Eşini anne, bakımveren, rakip, düşman, değersiz bir nesne olarak görme eğilimi narsist bireylerde görülmekte. Eşler zaten birşeylerin yanlış olduğu hissine sahip oluyorlar.

Narsist Erkeğin Yalnızlaştırması(İzolasyon)

İlişkide partnerinin terk etmeyeceğinden emin olan narsist erkek onu yalnızlaştırma, sevdiği hobi, aktivite ve kişilerden koparma yönünde olan davranışlarla bunaltabilir. Kadının arkadaş, aile bireyleri, iş arkadaşları, kardeş vb. fark etmeksizin “onun şunu var, bu böyle kötü” diyerek telkinlerle uzak durması imasında bulunan söylemleriyle yıpratır. Partner kendini zaman içinde yalnızlaşmış bulabilir. Bir yerden sonra kendisi de alışmıştır, eskiden yaptığı şeyleri yapmak istemez. Yeter ki sıkıntı çıkmasın, ilişkimiz bozulmasın, tadımız kaçmasın düşüncesiyle verilen tavizler bu sonucu doğurur.

Gizli Narsist Erkekler İlişkide Nasıldır?

Çok geniş bir konu olsa da burda öz haliyle ilişkide gizli narsist bir erkeğin belli başlı örüntülerinden bahsetmek istiyorum. Gizli narsistler klasik narsisizmden tamamen farklıdır; ilişkide özellikle başlarda klasik narsistin aşk bombalaması, hediyeler, jestler, sürprizleri gibi şeyler gizli narsist erkekte bulunmayabilir. Daha çekingen, adımı karşıdan bekleyen, emin olmadan adım atmayan, hassas, alıngan, sevilmeyeceğine yönelik inanç barındırabilen kişi olabilmekte.

İlişkinin ilerleyen safhalarında eğer gizli narsist erkek asosyalse, arkadaşı, dış ortamı yoksa partnerini de yukarıda belirttiğim yalnızlaştırma yoluyla kendisi gibi bir hayat sürmesini bekler, sadece ikimiz olalım düsturundadır, kaybetme korkuları varsa “hazır bulmuşken direk söz nikah yapayım” gibi ilişkiyi hızlandırma gayesi bulunabilir. Özellikle bununla alakalı da youtube kanalım Psikolog Kağan AY dan ilgili videoyu izleyebilirsin. Birşeylerden emin olduktan sonra suistimal, psikolojik şiddet, değersizleştirmeleri başlayabiliyor.