Narsist Baba Belirtileri ve Narsist Babanın Çocuğu Olmak

Narsist baba belirtileri nelerdir ve narsist bir babanın çocuğu olarak büyümek neye benzer ve sonuçları nelerdir? merak ettiğiniz sorularsa bu yazımda detaylı şekilde narsist baba ve etkileri ile ilgili seni bilgilendiriyor olacağım. Narsist baba nasıl anlaşılır, narsist babanın ne tür davranışları olur birçok merak edilen soru işaretine cevap bulacaksın.

Narsist Baba Nasıl Anlaşılır?

Narsist bir baban olduğundan şüpheleniyorsan burda belli başlı özellikler ve belirtileri seninle paylaşıyorum. Eşine ve çocuklarına değersiz hissettirir, utandırır, suçlayıcıdır, espri ve takılma kılıfı altında değersizleştirici tutumları olur, başkalarına karşı savunmaz hatta ezdirebilir bile, yetersiz kaldığı konularda yetersizliğini kabul etmez öfkelenir, evi terk edebilir, eşiyle kavga – tartışmalarını çocukların önünde yapmaktan çekinmez, empati yapmaz, ötekilerin duygularıyla pek ilgilenmez, hep haklıdır, çevresindeki kişiler hata yapmaktan çok korkar; diken üstünde gibi hissederler, nerde ne zaman huzursuzluk çıkaracağı belli olmaz, özel günleri berbat eder, mükemmeliyetçi biriyse çevresindekiler ağzıyla kuş tutsa yaranamayabilir, çevresindekilere yetersiz hissettirir. Yakınlarına ve iyilik yaptığı kişilere nankör damgası vurur, kendi özbakımını aksatmaz, aslan payını hep kendine hak görür, çocuklarının neye ihtiyacı var istekleri neler ilgilenmez.

Çocukları ihmal eder. Aktivite ve kaliteli zaman geçirmek yönünde algısı yoktur. Talepleri reddedebilir, bireysel zaman geçirmeye yatkındır, özellikle gizli narsist babalar kök ailesini kendi eşi ve çocuklarının önüne koyar, onlara zaman ve enerjisini ayırır. Başkalarının çocuklarını över, sever, örnek olarak gösterir; kendi çocuklarının kusurlarını vurgular, başkalarına kötüler.

Grandiyöz Narsist Baba Kendiyle İlgilenir

Az önce gizli narsist babalarla ilgili bir anekdot paylaştım. Klasik narsist babalar kendileriyle ilgilenmekten eşi ve çocuklarını ihmal edebilir. Giyim kuşamı, saçı bakımı, parfümü statüsü ile klasik narsistler odak olmak isterler. İçlerindeki değersizlik ve yetersizlik duygularını örtmek için bu tür ekstra kendilerine odaklanırlar. Çocuğu varmış yokmuş, ihtiyaçları ve maddi manevi beklentileri varmış oralı olmayabilir. Bazı narsist babalar maddi olarak her ihtiyacı karşılarken manevi yönde yokturlar. Sevgi, ilgi vermeyi maddiyatla eşleştirmişlerdir. “Daha ben ne yapayım!” diye isyan bile edebilirler.

Narsist Baba ve Utanç Duygusu

Narsisizm denince en başat duygulardan biri utançtır. Narsist babalar çocukluk ve gençliklerinde fazlaca utandırılmışlar ve bu duyguyla haşır neşir olmuşlardır. Dolayısıyla artık yeterince güçlü oldukları dönemlere geldiklerinde bu duyguyu hissetmemek ve açığa çıkmasını önlemek için zayıf, eksik kalacakları durumlara kendilerini sokmazlar. Kıvraklıkla başkalarını utandırırlar. Çocuklar en kolay hedefleridir. Kendi utanç duygusunu yansıtırlar. “Utanmıyor musun!”, “Bunu yaptığın için hiç mi yüzün kızarmıyor!” gibi cümleler kurarlar. Babanın seni ya da yakınlarını sıklıkla utandırdığını düşünüyorsan bu babanın hissetmekten kaçtığı ve size yüklediği bir duygu olabilir. Lütfen bunu ayırt et ve seninle ilgili olmadığını keşfet. Utanç, insanın ruhunu sömüren, enerjisini tüketen bir duygudur. Narsist kişilerin özellikle en yakınlarına uyguladığı manipülasyonlarından sadece bir tanesidir. Kendini suçlu ve yanlış birşey yapmış olarak görürsen elin kolun bağlanır, seni kolayca kontrol edebilirler…

Narsist Babanın Kızı Olmak

Narsist bir babanın kızı olarak büyüdüysen yetişkin olduğunda ilişkilerinde babanın benzeri kişilikteki kişilere arzu duyma, onlarla eşleşme yatkınlığı barındırırsın. Her ne kadar “babam gibi biriyle asla” gibi telkinleri kendine versen de “gidip yine babam gibi birini buldum” kaçınılmaz olur. Anne ve babanın ilişkisi gözlemlediğin ilk ilişkidir. Bir erkeğin kadına olan tutumuyla orda tanışırsın. Dolayısıyla annenin göz yumduğu, alttan aldığı, idare ettiği her türlü suistimal ve kötü davranışları normalleştirmişsindir sen farkında olmadan. Bilinçdışındaki davranış kalıpları oturmuştur. Örneğin baban bencil biriyse ve annen buna alışmışsa sen bu ilişki dinamiğini kendi ilişkilerinde fark edebilirsin. Hatta sen makul birşey istediğinde bile bencillik yapmış hissedebilirsin. Annen istemeyen tarafsa, karşılayan kişiyse, sen de annen gibi yani bir kadın gibi talep ve istekleri karşılamakla mükellef taraf olursun. İlişkilerinde problemler yaşıyorsan babanı mutlaka çalışmalısın…

Narsist Baba İstediği Olmadığı Zaman Sorun Çıkarır

Her ne kadar narsisistik kişilik bozukluğu olsa da bu yapıdaki kişiler genel itibariyle uyumlu hatta sevgi ve şefkat gösteren bireyler bile olabiliyor; yeter ki herşey ya da birçok şey onun istediği gibi olsun ve fikir ayrılıkları/muhalefet olunmasın. Narsisistik yapıdaki kişiler istedikleri olmadığında küsebilir, para vermeyerek cezalandırabilir, sevgi ve ilgisini çekebilir, aranız iyiykenki davranışları kesip soğuk yapabilir. Tabii bu tür davranışlar çocuk üstünde ağır etkilere sahiptir. Ebeveyninin kendisine tavır alması herhangi birine nazaran çok daha inciticidir. Her ne kadar “amaan umursamıyorum, alıştım” gibi geçiştirme ve azımsama yolu tutuluyor gibi görünse de ebeveynlerin olumsuz duruşları yaralar.

Narsist Baba Çocuğunu Sever mi?

Narsist bireyler de birer insan. Duyguları var, ebeveyn oluyorlar, eş oluyorlar. Sağlıklı kişiliklerden çok farklılar ve defektleri yoğun evet fakat nihayetinde robot değiller, duygulara sahip ve hisseden senin benim gibi insanlar. Dolayısıyla çocuklarını severler. Bu konuda önemli olan narsist babanın çocuklarını sevip sevmemesi değil, çocuklarını nasıl sevdiği olmalı. Narsist kişiler ötekileri “olduğu gibi”, “öylece” sevemiyorlar. Kabullenme konusunda noksanlar. Bazı narsist babalar mükemmeliyetçi ve başarı oldaklı oluyor; çocuklarından başarı, akademik hayatta yüz güldürücü sonuçlar bekleyebiliyor. İşler yolunda gitmeyince sevgiyi geri çekebiliyor. Bazı narsistler çocuğu tam anlamıyla kendi uzantısı gibi görüyor, çocuğun var oluşunu onamıyor, kendi emelleri ve talepleri doğrultusunda yönlendiriyor. Yine bu arzuları karşılanmazsa sevgisinde değişiklikler olabiliyor.

Narsist Babanın Çocuğu Olmak

Narsisistik kişilik bozukluğu bulunan babayla büyümek senden birçok şey götürerek hayata katılmana yol açar. Değersizlik duygusu, görülmemek, anlaşılmamak, duygu ve düşüncelerinin bir anlam ifade etmemesi, konuşan değil de dinleyen olmak, yapan değil de izleyen olmak, yargılanmak ve eleştirilmekten korkmak, anksiyete depresyon gibi psikolojik problemler, özdeğer özsaygı özgüven problemleri, ilişkilerinde hayatındaki kişilerin baban gibi olması gibi birçok sorunla boğuşarak yaşıyor olabilirsin. Kendini çalışarak ve destek alarak üstündeki bo olumsuzlukları atabilir, hatta avantaja bile çevirebilirsin. Sıkıntılara yoğun maruz kalan kişiler kendilerini şifalandırabilirse başkalarına da büyük faydalar sağlayabiliyor. Ve bu mümkün. Youtube kanalımız “Psikolog Kağan AY”da birçok narsisizm ile ilgili video mevcut. Sitemizde de narsist anne ve diğer yazılarımıza göz atabilirsin.