Eşimin Öfke Kontrolü Yok

eşimin öfke kontrolü yok
eşimin öfke kontrolü yok

İzmir psikolog, öfke kontrolüyle ilgili merak edilen tüm sorularınızın cevabını bu yazısında derlemiştir. Eşimin öfke kontrolü yok? Öfke kontrolünün sağlanmamasının altta yatan nedenleri nelerdir? Hep birlikte inceleyelim.

Eşimin Öfke Kontrolü Yok

Evli çiftlerde partnerlerden biri aşırı öfkeli ve öfke kontrolünü sağlayamayan taraf olabiliyor. Bu durum genellikle erkeklerde bulunuyor. Bu durumda kadın partner çaresiz kalabiliyor, fiziksel, ruhsal anlamda yıpranabiliyor. Gerek bağırma gerek eşyalara vurma, fırlatma, kırma gerek de fiziksel şiddete varabilen öfke kontrol bozukluğu evlilikleri sıkıntıya sokan başat sebeplerden biridir. Bu yazımızda eşimde öfke kontrolü yok diyen partnerlere yönelik bilgilendirici ve yönlendirici içerik bulacaksınız.

Konuya başlarken öfkenin temel duygulardan biri olduğunu ve açığa çıkmasında farklı birçok sebebin bulunduğunu bilmeniz gerekir. Sık karşılaştığımız öfke sebepleri arasında; kısıtlanma, sıkışmışlık, mutsuzluk, stres, engellenmişlik, hassas noktalardan vurulmak, haksızlığa uğramak, yaşam gidişatında birikmiş sıkıntı ve streslerin sonucu, geçmişteki travmalar ve çözülmemiş olaylar, anlaşılmamışlık, yaşamda istenilen noktada bulunmama(potansiyeli gerçekleştirememe), sevilmemişlik – değersizlik, vefasızlık – nankörlüğe uğramak gibi listeyi uzatabiliriz. Gördüğünüz gibi öfke çok kompleks ve altında birçok duygu ve durum yatıyor.

Eşinizi Neyin Sinirlendirdiğini Bulun

Eşiniz ne zamanları, neye sinirleniyor? Hassas noktaları, damarı mı var belli noktalarda?  Bu çok önemli. Eğer eşiniz öfkeliyken siz sakin kalabilirseniz, duygunuzu yönetebilirseniz eşinizi gözlemleme şansınız doğacaktır. İzleyin, neler olup bittiğini takip edin, hangi anda sinirlendi? Hangi kelimeye? Ne olunca deliye döndü? Eşinizin öfkesine reaksiyon göstermek yerine önce anlayın ve etraflıca değerlendirme şansınız olsun. Bunu yapmazsanız olaylar üstünde farkındalığınız oluşmayacak dolayısıyla durumun tekrarlanması ve kısır döngüye girmesi olası olacak.

Eşinizi öfkesinden dolayı suçlama gibi bir hataya düştüyseniz biran önce vazgeçin. Hele ki etiketlediyseniz, yani “sen öfkelisin”, “hep böylesin, sinirli bir insansın böyle davranmadan duramıyorsun” tarzı kişiliğiyle öfke duygusunu eşitlerseniz eşiniz savunmaya geçecektir, öfkesi daha da artar.

Eşinizin hassas olduğu noktaları, kırmızı çizgilerini saptadıktan sonra artık bu alanlarda daha dikkatli olmaya, patlamaya neden olacak tarzda özellikle kışkırtıcı üsluptan kaçınmak daha kolay olacaktır. Siz haklı bile olsanız, anlayışlı ve dikkatli dahi olsanız eşiniz alınganlık yapabilir,  yanlış anlamaya müsait olabilir bu yüzden hepimizin tetiklendiği taraflarımız var bunu kabul ederek buna uygun hareket ederseniz öfkenin açığa çıkma ihtimali üzerinde bir yere kadar kontrol sahibi olacaksınız.

Eşinizin Öfkesi Geçmişe Aitse

Yazımızın başlarında öfkenin çok çeşitli sebepleri olabileceğini söylemiştik. Eşinizin etrafındaki herkes güzellikle de davransa öfkelendirecek bir adım atmasa da eşiniz sinirliyse orada kronikleşmiş, birikmiş geçmişten gelen sıkıntıların sonucu olan öfkeyi yaşıyor olabilir. Yok yere bağırmak, olmayacak şeylere kızmak gibi davranışlar varsa bu kategoride sizin yapabileceğiniz pek bir şey yok. İlaç tedavisi ya da eşinizin terapi sürecine girerek “neden öfkeliyim?”, “neye öfkeliyim”, “bu öfkenin kaynağı nereye dayanıyor?” gibi soruların cevabını araması gerekir.

Öfke kişilik örgütlenmeleri ile de bağlantılı olabiliyor. Örneğin birey narsist bir kişilikse narsistik öfke dediğimiz öfke patlamaları yaşıyor. Yok yere, anlamsız yükselmeler can sıkıyor. Borderline kişilik, duygu yönetiminde kazanımlar edinmediyse öfke kontrolü sağlayamıyor. Çevresindeki kişiler – aynı narsist kişiliklerde olduğu- gibi daha alttan alttan alması ve yatıştırması şart oluyor.