İçten içe değersiz hisseden o içindeki çocuğu anlamak ve kucaklamak ister misin?
Değersizlik duygusu, bireylerin yaşamında psikolojik problemler yaratan, işlevselliği bozan en temel duygulardan biri. Hem psikolojik rahatsızlıklarda hem ilişkisel durumlarda bozunum yaratan, sinsi ve altta yatan, mücadele edilmesi, ötelenmesi gereken duygu durumu.
Seneler süren meslek hayatımda, binlerce danışan tecrübemde şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki; hangi taşı kaldırsak altından değersizlik merhaba dedi. Öfke, kırgınlık, haset gibi duyguların altında öyleye yatan ve kendini gizleyen karanlıkların arkasından hayata olumsuz tesir eden fakat bir o kadar da aslında güçsüz, kırılgan ve üstüne gidildiğinde çekip çevrilmeye müsait, ehlileştirilebilecek bir çocuk.
Bu online atölye programımızda, sınırlı sayıda kişiyle işte tam da bu duygunun üzerine gidiyoruz. Önce onu tanımlıyor ardından anlıyoruz. Devamında ise hayatımızın hangi alanlarında ne gibi sonuçlar doğurduğuna şahit oluyoruz. Son olarak da bu duyguyu kapsayıp onunla aramıza mesafe koymak, bize eşlik eden bu huysuz çocukla irtibatımızı minimuma indirmek hatta yollarımızı ayırmanın peşine düşüyoruz.
Atölye İçeriği:
Online Atölye 3 Ana başlıktan oluşur, ortalama 2 ila 2.5 saat arası sürer, sürenin ortasında bir ara verilir.
1-) Değersizlik Duygumuzu Anlamamıza Vesile Olan Durumlar
Kendinizde değersizlik hissiyatı tespit ediyor olabilirsiniz, fakat tam olarak bir yere koyamayabilirsiniz. Bu bölümde; böyle bir duygu / hissiyat barındırıyorsak bunu nasıl anlayabiliriz, hayatın içinden ne tür belirtiler, ipuçları bize değersizlik duygumuz olabileceğini gösteriyor bunlara hakim oluyoruz.
2-) Değersizlik Duygusuna Sebep Olan / Oluşturan Faktörler
Peki böyle bir duygu az ya da çok sizde var, bu durumu oluşturan şeylerin ne kadar farkındasınız? Değersizliği yaratan birçok yaşam olayı – gidişatı olmakla birlikte bu bölüme en sık görülen ve en temel etmenlere yer verildi. Beraberce bu duygunun tohumlarını atan, pekiştiren özellikler / kişilikler / yaşantılara değiniyoruz.
3-) Özdeğeri Artırmak
İlk 2 bölümde anlayışımızı ve kavrayışımızı geliştirdik. Ne nedendir, nasıl oluşur, neden gelişir tam anlamıyla pekiştirdik. Peki yeterli mi? Elbette hayır. Son bölümümüzde çözüm odaklı yaklaşıyoruz; neler yapabiliriz. Bu duyguyu kendi haline mi bırakacağız? Tabii ki hayır! Elimiz kolumuz bağlı değil; bu duyguyu çalışmak ve çalışarak zamanla un ufak etmek için müdahaleler, basit fakat etkili metodları paylaşıyor olacağız.
Atölyenin gerek sonunda gerek ilerleyişinde katılımcılar fikirlerini beyan edebiliyor, sorularını sorabiliyor ve hem kendileriyle ilgili dilediklerini paylaşıp başkalarına katkı sağlayabiliyor hem de diğerlerinin deneyimlerinden öğrenebiliyorlar.
Atölyenin Amacı: Bireylerin hayatını ve ilişkilerini(ilişki, aile, arkadaşlık, iş…) baltalayan ve potansiyelini gerçekleştirmeyi engelleyen bu temel prangayı kırmak, kişinin kendi özünü hatırlaması ve bu hissiyata karşı güçlenerek psikolojik olarak iyilik hali için yeni bir yola girmesi.
Potansiyel Kazanımlar: Bireyin özdeğer algısındaki artışla beraber özgüven, özbakım, özsaygı, özşefkat, özyeterlilik gibi temel duygularda artış takip eder. Özdeğer tüm bu kendilikle ilişkili temel duyguların çekirdeğinde yer alır. Kişi değerlilik algısını besler ve bugüne kadar baltalanan – törpülenen değerli ve biricik olma halini hatırlayıp onarabilirse içinde saklı halde yatan potansiyelini gerçekleştirme yolunda önemli bir sıçrama sağlar.
Atölyeye katılımda meslek, yaş gibi sınırlar yoktur, her oturumda kişi sayısı sınırlıdır. Kayıt için 0530 370 8596 no’ya mesaj yoluyla ulaşılabilir.