Dikkat Eksikliği Testi Var mıdır? Nedir? İşe yarar mı?
Dikkat eksikliği testi var mıdır? İşe yarar mı? bazı ebeveynlerin kafasını kurcalayan sorular. Bu kısa makalemde konuyla alakalı bilgilendirme yapmak istedim. Ailelerin psikolojik danışmanlık merkezlerinin yönlendirmesi sonucu ya da direkt olarak çocuk psikiyatristinin talebiyle çocuklarına test yaptırıp yaptırmama aşamasında bazı bilgi talepleri oluyor.
Dikkat testini nerede, kime yaptıracağınız önemli
Çocuğum aşırı hareketli, durmak bilmiyor enerjisi hiç bitmiyor, dikkatsiz davranıyor, çok dağınık ve organize olamıyor. Bu tarz düşüncelerle çocuğunuzda Dikkat eksikliği ve hiperaktivite olabileceğinden şüphe duyuyorsanız; yapılması doğru olan bu bozuklukla ilgili bir psikolog veya psikiyatriste danışmak.Yapılması doğru olmayan ve birçok meslek erbabı tarafından suistimal edilen; “Dikkat testi” ne sokmak. Buradaki önemli kıstas bir ”çocuk psikiyatristinin test talep etmesi”. Bunun dışındaki bütün merci ve meslek gruplarının talepleri etik de değildir doğru bir yönlendirme de olmaz.
Dikkat testi tek başına yeterli değil
Dikkat testi tanı/teşhis koymak için tek başına uygulanamaz. Tam anlamıyla ölçmez, yeterli gelmez. Birçoğu birçok sebepten işe yaramaz:Çocuk neyin ne amaçla ölçüldüğünün farkındaysa(özellikle yaşı görece büyük olanlarda) testte başarılı olmak için gayret sarf eder ve normalden başarılı performans sergiler.Hiper odaklanma dediğimiz ironik olarak dikkat eksikliği sahibi kişiler belirli bir şeye inanılmaz odaklanabilir. Bu halde dikkat eksikliği bulunan çocukta birşey yok denip gözden kaçırılabilir.
Çocuk psikiyatristi değerlendirmesi ve dikkat testi
Ülkemizde dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu teşhisinde çocuk psikiyatristlerinin tamamına yakını en makul yol olan çocuğun geriye dönük genel bir hikayesini ebeveyn ve gerekli gördüğü takdirde öğretmen gibi diğer yakın çevresinden bilgi almak yoluyla gerçekleştirir. Bunun yanında WISC-R ve CAS Testi gibi çocukların genel geriye dönük özelliklerini saptayabilen, güvenilirliği yüksek bilimsel test talebinde de bulunabilir. Ebeveynlerin bu tür testlerin dışında testlere itibar etmemesi zaman kaybını önleyecektir.
Dikkat testindeki suistimale dikkat!
Bunlara ek olarak Türkiye’nin önde gelen DEHB uzmanı(kendisi de bir DEHB’li) Eyüp S. Özcan bunu seneler öncesinde vurguladı. Bunlara rağmen hâla birçok birey-kurum bu testleri uyguluyorsa, tanıtımını ve pazarlamasını yapıyorsa orada başka şeyler aramak gerekir düşüncesindeyim. Etik bizim mesleğimizin belkemiği olmalıyken zaten sancılı birçok aileye nitelikli olmayan kısa – sığ yöntemlerle yaklaşılması üzücü.Bu tür usülsüzlüklerin önüne öğretmen ve ebeveynlerin bilinçlenmesi ile geçilebilir. Daha yazılacak bir çok durum var, şimdilik kâfi bu kadarı.
Diğer yazılarımıza ulaşabilir, dikkat eksikliği ve hiperaktivite ile alakalı daha detaylı bilgi ve danışma için randevu oluşturabilirsiniz.
1 Yorum