Dikkat Dağınıklığı İlaçsız Tedavi
İzmir’de dikkat eksikliği ve hiperaktivite için ebeveynler çocukları için çare ve çözüm arıyor. Gerek ev içindeki birçok alanda(ders, ödev, düzen, disiplin, öz bakım vb.) gerek okul yaşamında DEHB bulunan çocuklarda sorunlar zorlayabiliyor. Okuldan şikayetler gelebiliyor, ders çalışma, ödev yapma, başlamak – sürdürmek – bitirmek üçlüsünde problemler görülüyor. Bu noktada ebeveynler çaresiz kalabiliyor. Çünkü her ne kadar hadi hadi hadi deseler de çocuklarını dürtseler de her seferinde sil baştan durumunu yaşıyorlar ve ilerleme kaydedilmediğini gözlemledikleri için üzülüyorlar. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite, inatçı ve dirençli bir durumdur. Alanında uzman isimlerin çalışması ile gelişimler gözlenmektedir. Uzmanın sadece psikolog olması yeterli değil, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu alanında deneyimli ve aktif çalışan bir psikolog olması gereklidir.
Kurumumuz İzmir Dikkat Dağınıklığında İlaçsız Yaklaşım Sunuyor
Kağan AY Danışmanlık olarak gerek kurucumuz gerek çalışan uzman pedagoglarımız yüzlerce aileyle çalıştı ve gelişim kaydetti. Bilimsel bilgiler altında çeşitli tekniklerle çocuk odaklı ilerlendi ve yüzler gülmeye devam etti. İlaç kullanımına saygı duysak da, bazı çocukların akut olarak ilaç kullanması gerekliliğine katılsak da ilk etapta ilaçsız bilinmesi / yapılması gerekenler taraftarıyız. Çocuklarla ayrı, ebeveynlerle ayrı görüşmeler, çalışmalar ve eğitimlerle dört bir yandan DEHB’yi çalışıyoruz ve uzun vadede geleceğimizin sahibi çocuklarımızı kazanıyoruz.
- Okuldan – Mahalleden Şikayetler Ebeveynleri Bunaltıyor:
Dikkat dağınıklığına sahip çocukların ailelerinin en çok sıkıntı çektiği konulardan biri gelen şikayetler. Çocuklara sosyal ortamlarda, ikili ve grup ilişkilerinde davranış odaklı edinimler verdikçe bu tür sorunlar azalarak bitiyor. Yeter ki çocuklarımızı doğru anlayalım ve ebeveynlerimizi doğru yönlendirelim&eğitelim. Hemen ilaç tedavisine girişmeden aslında yapılacak çok şey var. Kurucumuz Kağan AY’ın DEHB Eğitimi bu noktada anahtar roldedir ve birçok aileye “Nasıl davranalım”, “Biz ne yapmalıyız, biz nasıl yaklaşmalıyız” gibi sorular dahil kafalarındaki tüm soru işaretlerini giderdikleri kapsayıcı ve yoğun bir eğitimdir.
- Dikkat Dağınıklığına İnsani Yaklaşım
Çocuklarımıza çok kısa sürede psikiyatrik görüşmeyle dikkat eksikliği hiperaktivite teşhisi konulması tutumuna karşıyız. Dikkat eksikliği bir spektrum bozukluğudur. Yani alt düzeyde de görülebilir orta düzeyde de yüksek düzeyde de. Özellikle alt ve orta düzeydeki çocuklar ilaç dışında yaklaşımlarla gözle görülür gelişmeler göstermekte. Kurum olarak ekipçe çalışıyoruz ve hem ailelerden aldığımız geribildirimler hem çocuklardaki gözlemlerimiz umut verici. Dikkat eksikliğine bakışımız geçiştirici genetik söylem değil bilakis çevresel faktörlerle ilgili bir anlayıştır. Ebeveynleri gerek eğitimimiz gerek ebeveyn seanslarımızda bilgilendirmek ve çocuklarına nasıl terapist olacakları yönünde eğitmektir.
- Dikkat eksikliği – Dürtüsellik – Hiperaktivite
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu çocuklarda farklı belirtilerle görülebiliyor. Örneğin bir çocukta sadece dikkat eksikliği varken aşırı hareketlilik hiç görülmüyor. Kimi çocuklar aşırı dürtüsel ve kurallara karşı gelmekle öne çıkıyor. Çocuğun hangi alanlarda zayıflıkları var, hangi tarafları geliştirilmesi gerekiyorsa o yönde çalışmalar ayarlanıyor ve uygulanıyor. Her çocuğa aynı tedavi ve terapi modeli olmaz, olamaz. Çocukların güçlü ve zayıf yanlarını saptamak, dikkat eksikliği – hiperaktivite – dürtüsellik boyutlarından nerelerde problemler var tespit etmek için CAS Testi uygulanabiliyor. Bu test ile birlikte bir çalışma programı çiziliyor.