Çocuklarda Tablet Bağımlılığı Nasıl Önlenir?

Çocuklarda Tablet Bağımlılığı Nasıl Önlenir
Çocuklarda Tablet Bağımlılığı Nasıl Önlenir

Çocuklarda Tablet Bağımlılığı Nasıl Önlenir?

Çocuklarımız tabletleriyle gereğinden fazla vakit geçirebiliyor. Ebeveynler tablet kullanımının önünü alamayabiliyor. Kavga gürültü kaotik bir ortam hakim oluyor. Ağlamalar, öfke patlamaları, karşı gelme davranışları, söz dinlememe, iş birliği yapmama, görev sorumlulukları baltalama gibi birçok davranış içine girebiliyor çocuklarımız. Bu yazımızda ailelere yönelik evde neler yapabilirler çocuklarının tablet bağımlılığı için nasıl önlem alabilirler, önleyici tedbirler ve bilinmesi gerekenlerle ilgili bilgiler paylaşacağız.

Yasak Koyarken 2 Kere Düşünün

Ceza hiçbirimizin maruz kalmak istemeyeceği bir davranışken çocuklar mahrum bırakılma, cezalandırılma, yasak uygulamalarına karşı hoş tepkiler vermezler. Aileler çaresiz kaldıkları noktada cezalandırma yoluna gidebiliyorlar ve kısa vadede istediklerini elde etseler de uzun vadede çocuğun inat duygusunu beslemiş oluyorlar ve zamanla çocuk, otorite figürü olan ebeveynlere karşı bilek güreşine giriyor. İşler daha da işin içinden çıkılmaz hal alıyor.

Çocuktan tamamen tableti alıkoymayın. Teknoloji çağındayız ve anaokullarında – ilkokullarda dahi küçük çocuklarımız aralarında izledikleri videolar, oynadıkları oyunlar, takip ettikleri fenomenleri konuşuyorlar. Bu tür durumlar hoş paylaşımları beraberinde getiriyor, arkadaşlıklar kuruluyor, sohbet için malzeme niteliği taşıyor. Bazı aileler tablet kullanımına tamamen karşı olabiliyor. Bu durumu kesinlikle tasvip etmiyoruz. Tamamen teknolojiden uzak kalmış çocukta alienation(uzaylılaşma) dediğimiz çevresindeki sosyal bağlama yabancılaşma gözlüyoruz. Arkadaşları belli şeyler üstüne sohbet ederken neler konuşulduğuyla ilgili fikri olmayan çocuk dışta kalacaktır.

Anne Babanın Fikir Birliği

Ebeveynler çocukları önünde birbirleriyle sık sık fikir ayrılığına düşmemeli, farklı düşünseler bile kendi haklılıklarını kanıtlama yolunda diğer eşi değersizleştirmemeli. Bu türden tablolarda çocuklar da ebeveynlerden özellikle bastırılmış olana karşı daha cüretkar ve otoriteyi saymayan davranışlarda bulunabiliyor. Ebeveynlerin oturmuş bir düzen kurabilmeleri için bir arabanın ön iki tekeri olmalarını bekleriz. Aracın sağlıklı bir şekilde dümdüz yol alabilmesi için herşeyden önce ön iki tekerin paralel olması gerekir. Çocuklara “biz burdayız ve düzeni sağlıyoruz” mesajı vererek çocuğun belli kurallara daha uyumlu olabilmesini sağlamalılar.

Teknolojik aletlerin hayatımızda hatırlı bir yer kapladığını unutmayın. Bağımlılık kategorisinde ele alınmaya başlandı ve bu aletlere ulaşılmadığında tıpkı bir madde bağımlılığında olduğu gibi yoksunluk belirtileri ortaya çıkmakta. Özellikle koronavirüs sürecinde çocuk/gençler evde kaldı ve telefon, tablet, bilgisayar gibi aletlerle fazlaca  haşır neşir oldular. Günün büyük kısmında bu aletlerle zaman geçirdiler. Bir anda tabletlerinden kopamayacaklar.

Yumuşak Geçiş, süre olarak belli sınırlamalar getirilerek uygun bir seviyeye geçirilen vaktin çekilmesidir. Bu uygulamada ebeveynler tek başlarına çaresiz ve çözümsüz kalabiliyorlar. Çocuklarına nasıl yaklaşacaklarını, nasıl davranacaklarını bilemiyorlar ya da aşırı katı – aşırı toleranslı yaklaşımlarla yönetmede yetersiz kalabiliyorlar. Bu noktada bir psikolog ya da pedagog ile çalışılarak bu geçiş sürecinin en az hasarla ve sancıyla geçirilmesi mümkün oluyor.