Borderline Kişilik Bozukluğu ve Tedavisi

borderline kişilik bozukluğu ve tedavisi
borderline kişilik bozukluğu ve tedavisi

Borderline kişilik bozukluğu hakkında izmir psikolog hizmetimiz kapsamında genel çerçeveyle bilgi verdiğimiz yazımızda değineceğimiz bazı başlıklar:

  • Borderline kişilik bozukluğu nedir?
  • Tedavisi var mıdır?
  • Borderline kişilik bozukluğu nasıl olur/oluşur?
  • Bir kişinin/kendimin borderline olduğunu nasıl anlayabilirim?
  • Borderline kişiler evlenebilir mi, iş yaşamları nasıl olur? (Sosyallik alanındaki durumlar)
  • Borderline kişilik bozukluğu tedavisi – terapisi nasıl olur?
  • Bitirirken Borderline bozukluğu için öneriler.

Borderline Kişilik Bozukluğu Nedir

Borderline kişilik bozukluğu bazı bireylerin kişilik yapılanmasında belli başlı özellikler ve savunma mekanizmaları barındırması halidir. Tıpkı diğer kişilik yapılanmaları gibi borderline bireylerin öne çıkan özellikleri vardır. Başlıca terk edilmeye karşı hassasiyet, bağımlılık, kendilik algısında çarpıklık&düşüklük, değersizlik ve yetersizlik duyguları, kendine zarar verme ve intihar eğilimleri&girişimleri, duygu kontrolünde zorlanımlar, kişiler arası iletişimlerde yaşanan problemler, sevgi ve nefret arasında git geller, boşluk hissi, dürtüsel davranışlar(cinsellik, alışveriş gibi).

Tedavisi Var Mı

Borderline kişilik bozukluğu adından da anlaşılacağı üzere bir hastalıktan ziyade kişilik gelişimi ile ilgili bir psikiyatrik rahatsızlıktır. Borderline için ilaç tedavisi kullanılmaz, psikoterapi ile birlikte uzun vadede büyük gelişimler ve değişimler oluşur. Özellikle terapi odasında güven, kişi ilişkilerinin pratiği, duygu kontrolü, zorlayan hislerle baş etmek gibi birçok temada çalışılıp bireyde bulunan savunma mekanizmaları değişim göstermektedir. Dolayısıyla borderline tedavisi psikoterapi ile mümkündür.

Borderline Kişilik Bozukluğu Nasıl Oluşur

Erken çocukluk döneminde ebeveyn ve diğer bakım verenlerin tutumları kişilik gelişiminde ve şekillenmesinde hayati öneme sahiptir. 2-6 yaş arası bütün dönemlerden daha önemli. Bu evrede annenin sevgisini esirgemesi, terk etme korkularına sebebiyet verebilecek davranışları, korkutulmalar, ayrılık kaygıları, güvensiz bağlanma gibi birçok faktörün bir araya gelmesiyle borderline kişilik gelişebilmekte. Ebeveynlerin kendi stresleriyle baş edememeleri, depresif bir ebeveynin bulunması, yetişkinlerin kendi öfke ve diğer duygularını düzenleyememeleri, çocuğun duygularını görmezden gelmeleri ve yatıştıramamaları ilk tohumları eker. Bunların yanısıra çocuğa değersiz – yetersiz – sevilmiyor olduğu yönünde mesajlar geliyorsa kendilik algısı düşük olacak, başkalarıyla tamamlanacağına yönelik algı geliştirecektir.

Bir Kişinin – Kendimin Borderline Olduğunu Nasıl Anlarım

Siz ya da şüphelendiğiniz kişi duygu durumunda stabillik yaşamıyor yoğun dalgalanmalar oluyorsa, acı duygusu ve boşluk hissi mevcutsa, öfke kontrolünde sorunlar varsa, ya çok iyi ya çok kötü hisler/düşünceler gelip gidiyorsa yani uçlarda seyretme durumu hakimse, yalnızlık duyguları yoğunsa, kendine zarar verme düşünceleri davranışları varsa, dürtüsel cinsellik ya da diğer haz veren davranışlar bilinçsizce sonrasında pişmanlık yaratabilecek durumlar tekrarlanıyorsa borderline kişilik bozukluğuna işaret edebilmekte. Bu tür belirtiler herkeste bir yere kadar görülebileceği için internet veya diğer ortamlarda kendinize teşhis koymayın. Teşhis yetkisi psikiyatrist uzmanındadır.

Borderline Kişiler Evlenebilir mi, İş Yaşamları Nasıldır

Borderline bireyler elbette evlenmektedirler fakat ilişkilerde birçok sıkıntı yaşayabiliyorlar. Narsisistik kişiliklerle uyum sağlayan borderline kişilikler ilişkinin ilk etaplarında dünyanın en değerlisi gibi hissederken narsistin suistimaline süreç içinde maruz kalabiliyor. Borderline bireylerde sevilmeye, ilgiye muhtaçlık yanısıra yutulma korkusu da vardır. Yani sınırlarının ihlal edileceğine dair, özgürlüğünü kaybedeceğine dair korkular. Narsist bireyin kısıtlama – kıskançlık – yalnızlaştırma girişimleriyle negatif duygulara geçebilir bir borderline.

Eğer sağlıklı bir kişilikle birlikteyse partnerinin anlam veremediği çıkışlar ve sorunlar ortaya çıkarabilir. Duygulanımına hakim olamadığı için problemli durumların içine kendini ve partnerini sokabilir.

İş yaşamında da benzer örüntüler devam eder. Sık iş değiştirme, işyerinde kişilerarası ilişkilerde sorunlar sık sık yaşar. Alınganlık, egosantrik düşünme şekli(benmerkezcilik), dışlanma – yalnızlık kaygıları, öz saygı ve öz değerde düşüklük gibi fenomenlerle boğuşarak stresli anlar içinde kalabilir.