Günümüzün eğitim sistemi sınavlar merkeze alınmış şekilde oluşturuldu. Bunu hepimiz biliyoruz. 2-2.5 saate varan sınavlarda öğrencilerden soru başına 1 dakika ayırması beklenmekte. Eğer daha önce, bu sınavlardan birkaçına maruz kaldıysanız ne denli zorlayıcı ve öğrenciyi baskı/stres altına alan bir süreç olduğunu bilirsiniz. Uzun uzadıya Türkçe soruları, önce soruyu anlayıp sonra çözüm yolunu bulmak zorunda kaldığımız matematik soruları… 1 dakika ilk bakışta yetersiz gözüküyor değil mi? Evet birçok kişi için öyle fakat az bir yüzdelik için durum böyle değil. Zaten sınavı kazanan kısım bu azınlık oluyor. Peki bunu nasıl başarıyorlar hiç düşündünüz mü?
Yüzbinlerce, milyonları bulan rekabet arasında artık işler iyice zorlaşmış durumda. Artık bilgilere – konulara hakim olmak yeterli değil. Çünkü rakipler de bunun farkında ve eksik bırakmadan sınavlara hazırlanma iç görüsüne sahipler. Dolayısıyla atanmalarda/kazanmalarda faktör olan küsuratlı puanlar ve kritik sıralamalar kusursuzluğu zorlamanın eşiğine bakıyor. Bu ne demek oluyor?
Öğrenci uzun ve anlaşılması zaman alan sorularda vakit kaybettiğinde, diğer sorulara ayıracağı zaman da kısalıyor ve zaten diğer sorular da aynı şekilde olursa stres ve zaman yönetimi kaygısı iyice sarıp performansı düşürüyor. Aylarca, yıllarca verilen emekler boşa gidiyor. Öğrenci her ne kadar çalışkan ve derslere hakim, başarılı bir öğrenci olsa bile sonuç beklendiği gibi olmuyor. Bu zorlu maratonda bilgi kısmı görüldüğü üzere yeterli değildir. Bilginin yanında işin teknik kısmı da ciddiyete alınmalı ve masanın bir ayağı eksik bırakılmamalı. Masanın düşmesini hiçbir veli ve öğrenci istemez.
Her sene büyük bir problem halini alan sınavlarda başarı göstermek için artık küçük detaylar önemsenmeli. Ben bu detayları şu ana başlıklarda değerlendirip öğrencilere eğitim ve danışmanlık hizmeti veriyorum.
- Azami miktarı öğrenciyi motive eden kaygının, fazla olması sebebiyle performansı kısıtlamasını engellemek, kaygı ve stres yönetimi.
- Öğrencinin aile ve özel hayatında yaşadığı problemler – zorlukları değerlendirmek ve psikolojik danışmanlık vermek. Öğrencinin derslere ve sınava odaklanmasının ilk koşullarından biri kafasının rahat olmasıdır.
- Hızlı okuma. Yazımda da bahsetmiştim. Soruları hızlı ve anlayarak okumak sadece soruları yetiştirmek bağlamında değil, sınavın daha rahat geçmesini sağlar; daha özgüvenli ve emin, rakiplerden daha önde olmanın bilinciyle zaman baskısından sıyrılarak sınavı gerçekleştirmeyi sağlıyor.
Her çocuk özel ve isterse başarıya ulaşabilecek potansiyele sahiptir. Farkı ebeveynlerin, öğretmenlerin, eğitimcilerin, profesyonel meslek elemanlarının doğru yönlendirmeleri belirler. Gerekli ve yeterli imkanlar sağlanır, öğrenci sadece etüt-dersane ile değil destekleyici faktörlerle donatılırsa başarı işten bile olmuyor.